Gode råd

  • Nemme opskrifter med æbler

    +

    Jeg elsker at arbejde med lokale råvarer - og efteråret er specielt godt, da det er æblesæson. I dette blogopslag får du fire opskrifter, som du med fordel kan lave med æbler fra haven eller blot fra supermarkedet.

    1 Morgenmad: Æblegrød med vanilje

    Skal du starte en efterårs morgen på den helt rigtige måde, kan jeg varmt anbefale dig at lave en sød æblegrød. Denne opskrift kan enten nydes med yoghurt om morgenen eller som æblekage med flødeskum og makroner.

    Link til opskrift her

    2 Aftensmad: Æble- og rodfrugtsalat.

    Ligesom æbler er efteråret også sæson for rodfrugterne - og at kombinere er særdeles godt! Det kan du nemt og hurtigt gøre ved at følge denne salatopskrift jeg har lavet:

    Link til opskrift her

    3 Tilbehør: Æblechutney

    Æblet er nok et af de mest kendte frugter i verden, og bruges derfor i alle køkkener. I det indiske cuisine bruges søde frugter som æbler eksempelvis i Chutney der kan kombineres med retter som Tikka chicken masala med peberfrugt, Cremet indisk karry med blomkål eller Arbejderens karry.

    Link til opskrift her

    4 Dessert: Sprød og sød æblecrumble

    Ingen vej uden om æblecrumble, da det er en af min favorit desserter! Søde æbler med crumble og is/cremefraiche som tilbehør er det bedste man kan få efter en lang dag ude på æblerov.

    Link til opskrift her

  • Hvor lang tid skal man koge en kartoffel?

    +

    Kog din kartoffel perfekt hver gang med denne korte guide, der giver dig en komplet oversigt over kogetider af adskillige typer kartofler.

    Oversigt

    Lille kartoffel

    15 min.

    Mellem kartoffel

    25 min.

    Stor kartoffel

    30 min.

    Hver opmærksom på, at kogetider kan varierer fra kartoffel til kartoffel - så det er altid en god idé at stikke en gaffel ned i kartoflen, når den er ved, at have kogt længe nok. Glider kartoflen af gaflen uden besvær, skal du hurtigst muligt sigte vandet fra, da kartoflen er ved at være færdig.

  • 3 cocktails med gin

    +

    Her i dette opslag finder du 5 coctails, som du bare må prøve, hvis du er en GIN-ELSKER ligesom jeg! Hvis du er en af de mennesker, som siger "jeg kan ikke lide gin", så prøv dem alligevel - jeg er sikker på, at du vil elske dem!

    #1 Den klassiske: G&T

    Den første, som du nok med garanti har prøvet før, er en klassisk G&T. En nem og hurtig cocktail, som de fleste kan lide. Jeg vil råde dig til at eksperimentere med både gin og tonic'en, så du finder DIT rette match.

    Link til opskrift

    #2 Den friske: Ginger collins

    Til de varme sommerdage, kan jeg "koldt" anbefale en Ginger Collins, der både er syrlig, sød og ikke mindst frisk. Bør nydes iskold i eftermiddagssolen - eller bare når du har lyst til en god cocktail!

    Link til opskrift

    #3 Den grønne: Gin basil smash

    Skal du imponere venner/veninderne, så kast dig over en gin basil smash! Som navnet indikerer er der knald på basilikumen, som med sin karakteristiske og herlige smag, gør denne drink helt uimodståelig.

    Link til opskrift

  • Kunsten at spise kreativt

    +

    Madlavning og kreativitet går hånd i hånd. Det kan naturligvis være fristende at lave en hurtig – dog relativt triviel omgang spaghetti med tomatsovs ligesom, at det kan være fristende at lavet hele sin indkøbsliste på forhånd og følge den slavisk nede i supermarkedet. Det er dog sjældent at sådan en tilgang til madlavning skaber de bedste resultater især, hvis du lever på et stramt budget. I det her opslag vil jeg forsøge at beskrive, hvordan kreativitet i køkkenet er en af hovedingredienserne i kunsten at leve på et budget.

    Mit første råd...

    "er aldrig at købe ind efter én opskrift. Find i stedet på opskrifter ud fra de ingredienser du har på forhånd. Dette er ikke ensbetydende med, at du behøver et væld af ingredienser i køleskabet, men at du i stedet skal bruge din kreativitet for at komme frem til en økonomisk og interessant opskrift. Har du de varer, som jeg vil betegne som “Essentielle Ingredienser” på lager, er det en stor hjælp. Jeg laver personligt aldrig en indkøbsliste, men derimod en liste over hvilke ingredienser jeg har på forhånd, samt et par bud på mulige opskrifter, som jeg kan lave ud fra disse, inden jeg går til supermarkedet."

    Mit andet råd...

    "bygger også på at være kreativ, nu i supermarkedet, fremfor derhjemme. Kig efter de nedsatte varer, og hold dem op imod din liste over de ingredienser du fik lavet hjemmefra. Her er dine bud på et par mulige opskrifter en hjælp, til at finde frem til den opskrift du kan lave. Når du handler ind på denne måde, giver det dig en større fleksibilitet til at vælge en opskrift der er billig – men delikat. Et eksempel på en sådan liste, kan ses på fotoet til venstre, hvor jeg fandt en stor nedsat oksebov i supermarkedet, hvilket blev til to dejlige gryderetter."

    Mit tredje råd...

    "er til de dage hvor kreativiteten svigter fordi tiden er knap, udsalgshylderne er ryddet og køleskabet er tomt. Sørg for at have et par sikre opskrifter i ærmet, som du altid kan lave. Kokosmælk reder tit dagen hos mig, da den sammen med krydderier og grøntsager aldrig slår fejl.
    Husk også at lave dobbeltmængder, når du har gang i en kreativ gryderet, så den kan fryses ned og rede aftensmaden til en knap så overskudsfyldt dag.

    Så hjælp dig selv ved at have fryseren fyldt og de essentielle varer på plads."

    Hvis du synes det med være at kreativ lyder som en lidt stor mundfuld, er der naturligvis råd at hente. Gastrologik.dk er indrettet så du kan søge efter den vare du har fundet på tilbud, eller har i køleskabet, og få en masse mulige opskrifter frem. Derudover er alle opskrifterne overskueliggjort ved at fortælle dig hvor mange ingredienser du behøver på forsiden af hvert indlæg, hvis du har de essentielle ingredienser på lager– kig efter symbolet af en indkøbskurv.

    Held og lykke med at spise kreativt – det betaler sig.

  • Essentielle Ingredienser

    +

    Kære læser, jeg har lovet, at denne blog skal kunne gøre dine hverdagsretter så billige som mulige.

    En stor del af det at kunne leve på et lille madbudget, er at være god til at tænke kreativt og dermed sætte ingredienser sammen selv. For at gøre det hele mere overskueligt, har jeg derfor lavet en lille guide, så du har en base for dine kommende madidéer. Det koster lidt i starten, men er billigere på lang sigt, da du slipper for alle de små indkøbsture, der hurtigt kan hobe sig op til en større udgift.

    Jeg har lavet listen så simpel som muligt, for at spare dine penge, men du kan selvfølgelig altid udvide og tilføje, så den passer bedre til dine behov. Derudover bruger jeg også listen som en tjekliste, inden jeg tager ud og handler, så jeg nemt kan tjekke op på, om depoterne er fyldte. Og sidst men ikke mindst, er det godt lige at tjekke supermarkedernes ekstra nedsatte hylder for disse ingredienser, og købe stort ind hvis der nu f.eks. er en masse nedsat hvedemel.

    Når først de essentielle ingredienser har fundet vej til dit køkken, vil spændende opskrifter ikke synes dyre

    Krydderier

    • Karry
    • Kardemomme
    • Peber
    • Rosmarin
    • Salt
    • Spidskommen
    • Stødt koriander
    • Vaniljesukker/ekstrakt
    • Kanel

    Kolonialvarer

    • Bagepulver
    • Glasnudler
    • Havregryn
    • Kaffe
    • Mel
    • Pasta
    • Ris
    • Solsikkekerner
    • Spaghetti
    • Sukker

    Olie, Sauce, mm.

    • Curry paste
    • Fish Sauce
    • Grøntsagsbouillon
    • Honning
    • Olivenolie
    • Soyasauce
    • Sweet chilisauce
    • Æble-eddike

    Grønt

    • Chili
    • Hvidløg
    • Ingefær
    • Lime
    • Løg

    Mejeri

    • Mælk
    • Smør
    • Æg

    Konserves

    • Hakkede tomater
    • Kikærter
    • Kokosmælk
    • Linser

    Jeg håber listen kan bruges, jeg kan i hvert fald ikke undvære den!

  • Den komplette guide til hvordan man koger æg

    +

    Måske er du ny i et køkken - eller måske har du bare glemt, hvordan man koger æg. Frygt ej! Her får du den komplette guide til hvordan ét æg skal koges.

    Sådan koges et æg.

    • Sæt en gryde med vand over.
    • Når det koger lægges ægget forsigtigt i vandet, så skallen ikke revner.
    • Når det er færdigt med at koge (se tider nedenfor) skal du skylde dem i koldt vand, så de ikke koget videre(se tider nedenfor) skal du skylde dem i koldt vand, så de ikke koger videre.

    Så længe skal ægget have

    • Blødkogt æg: 5,5 minutter
    • Smilende æg: 7 minutter
    • Hårdkogt æg: 9 minutter.

    Kogetiden kan variere fra æg til æg. Oftest er det størrelsen og/eller alderen af ægget, der har betydning for, hvor lang tid et æg skal have. Jeg bruger ØGO æg fra Netto - så hvis du bruger det samme, kan du regne med kogetiderne.

  • Essentielt køkkenudstyr

    +

    Når man skal til at flytte hjemmefra kan det være svært at vide, hvilket køkkenudstyr man får brug for, indtil man står og mangler det. I dette indlæg har jeg forsøgt at lave et overblik over, hvilken slags køkkenudstyr jeg finder essentielt, for at kunne lave mad i hverdagen.

    Jeg har ikke medregnet service, da listen nemt ville blive meget lang, og det er desuden meget individuelt hvilken slags tallerkener, glas, bestik osv. man ønsker. Jeg har forsøgt at simplificere listen så vidt muligt for prisniveauets skyld, men jeg må erkende, at det nok stadig bliver en smule dyrt. Det kan derfor anbefales at ønske sig de fleste større ting såsom: knive, gryder, pander og el apparater i fødselsdags- eller julegave inden man flytter hjemmefra. Hvis hverken fødselsdag, jul eller lign. er indenfor den nærmeste fremtid, kan det anbefales at tage på loppemarkeder og i genbrugsbutikker, hvor man kan gøre sig nogle priskup.

    Køkkenredskaber

    • Stor grydeske
    • Suppeøser
    • Palet
    • Pincet
    • Piskeris
    • Salatsæt
    • Stegegaffel
    • Rivejern
    • Hvidløgspresser
    • Dejskraber
    • Kagerulle
    • Oplukker/optrækker
    • Saks
    • Dåseåbner
    • Litermål
    • Decilitermål
    • Si

    Knive og underlag

    • Skarp kokkekniv
    • Universalkniv
    • Urtekniv
    • Brødkniv
    • Skærebrætter

    Gryder og pander

    • Universalpande
    • Slip let-pande
    • Wok
    • Ovnfast suppegryde
    • Lille gryde

    Fade og skåle

    • Ovnfast fad
    • Salatskål
    • Tærteform
    • Tilberedningsskåle i flere størrelser.
    • Stålskål der passer ned i en lille gryde.

    El-apperater

    • Stavblender
    • Elpisker
    • Elkedel
    • Stegetermometer
    • Køkkenvægt

    Opbevaring

    • Tupperware i mange forskellige former og størrelser.
    • Isterningebakker

    Jeg håber listen kan bruges! Fortæl mig endelig, hvad du har fundet af mangler, unødvendigheder eller essentielt ved den, så jeg kan holde mig opdateret.