|
Vinområder og druesorter

Vinområder og druesorter

Der findes uendelig mange vinområder og dertilhørende druesorter. Fælles for vinområderne er at de fokusere på enkelte druesorter. Her giver jeg dig en introduktion til de mest populære vinområder og de dertilhørende druesorter - både hvide og røde.

Frankrig

Vingård i frankrig | Gastrologik

Frankrig er den store reference indenfor vin og blandt verdens største vinproducenter. I Frankrig er der ingen tvivl om at vinen er en del af franskmændense selvbevidsthed. Frankrig har stor variation i druesorter, knyttet til forskellige geografiske områder. Der er meget stor forskel på hvilke typer man laver i henholdsvis nord og syd frankrig, da klimaet har en meget stor hvilke druesorter der er mulige at dyrke.

Bourgogne

En af de to store referenceområder i Frankrig er Bourgogne, hvoraf den anden er Bordeaux. Bourgogne ligger i den østlige del af Frankrig og er præget af små producenter.

Chardonnay

Chardonnay har mange udtryk alt efter hvor den dyrket, men fra den sydlige del af Bourgogne er den særlig defineret af sin syre (modsat andre områder hvor den vil fremstå mere fed). Her gennemgår typisk to gærringer, først af gærceller (Æblesyre), derefter bakterier (mælkesyre), derfor dufter den syrligt (hvilket ikke forstås negativt). Den vil typisk dufte af gule frugter, såsom søde æbler og honning melon. Den smager dejligt rundt, med noter af pære, men må siges at være en tør vin hvilket dog træder i baggrunden ift. den dybe runde smag. I glasset vil den typisk fremstå med en gylden tone.

Pinot Noir

Pinot Noir er en smagslet druesort, der derfor kan smage meget forskelligt alt efter hvor den er dyrket. Den stammer fra Bourgogne hvor smagen af syre biddrager til en let smag. Dertil er den rund, med få tanniner og dufter ligeledes rund med aromaer fra røde bær. I glasset vil en pinot noir sjældent være helt mættet i farven, men lettere gennemsigtig med en flot bordeaux rød farve.

Bordeaux

Dyre gamle slotte, flot arkitektur, store produktioner, større enheder hvilket typiske er præsenteret på etikketen af vinen.

Rhône

Bevæger sig fra det nordlige Lyon hele vejen syd langs rhone floden ned til Avion og breder sig ud modt øst til provence og mod nime i vest og ned mod langedoc - alt i alt et meget stort område. Rhône området er fyldt med vinmarker og bør opdeles i to, det nordlige og det sydlige. Mod nord er klimaet relativt køligt, i syd er det middelhavs klima. Over 90% af vinproduktion i Rhône kommer fra det sydlige Rhône, da det er nemmere at dyrke vin fra det sydlige Rhône end det nordlige hvilket afspejler sig i prisen.

Syrah

Rødvin fra det nordlige Rhône. Meget farvestof, mørk rød mættet farve. Dyrket i nord vil syrah dufte og smage tørret. Rig på tanniner, mørke bær: brombær,stor dybde og aromatisk fylde, syre. Ofte lagret på fad, hvilket afgiver træ tanniner. Særligt vil syrah dyrket i området Côte Rôtie på stejle skråninger i det nordlige Rhône være rig på smag og nuancer.

Grenache

Rødvin fra det sydlige Rhône. Rød, mættet men ikke helt ugennemsigtig. Grenache dufter af et hav af blomster på en varm sommerdag. Smager frisk og lifligt men er stadig domineret af den sydlige middelhavssmag. Hvis den har en lavere alkoholprocent (13%) er det et udtryk for at den er høstet tidligt og bevarer sin syre. Dufter af hinbær og jordbær men primært af blomster og tørret grene.

Beaujolais

Et stort område der formelt set er en del af bourgogne, da beaujolais står for halvdelen af de vinmarker der er i bourgogne. Den sydlige del af bourgogne. Beaujolais er kendt primært for rødvin med en umiddelbar, ubekymret, frugtig, sommersmag uden meget tannin. Jorden er præget af granit. I Beaujolais benytter man en særlig gærings metode da man lader druen trække med skindet i hele klaser i en tank med flydende kulsyre. Dette giver en intra cellulær gæring, som fremmer et ekstremt frugtigt udtryk uden mange tanniner.

Chardonnay

Typisk er hvidvin fra Beaujolais lavet på chardonnay. Hvor chardonnay fra bourgogne har et syrligt udtryk har denne en fed, varm, krydret og cremet smag af modne druer. Druen har fået skinskontakt hvilket gør at den er letter ugennemsigtig med en gulig farve. Skinkontakten giver dertil en lidt bitter smag, som udformes i en dyb duft af fermenteret citrus.

Gamay

Gamay bliver næsten kun dyrket i Beaujolais og er en let sommervin som bør serveres kølig. Den har en frisk duft af bær og syre. Gamay har en svag tanin, og en lettere smag af gene og tørret blomster hvilket også skyldes den intra cellulære gæringsproces. En elegant vin med markante frugtnoter. Gamay har en violet farvetone i glasset.

Alsace

Pinot Gris

Pinot Gris stammer oprindeligt fra Bourgogne, hvor den er en naturlig mutation af pinot noir. Pinot Gris er en af de mest dyrkede vine i Alsace, hvor den er kendt for sit søde udtryk hvilket også er karakteristisk for druen, da den kan opnå et højt sukkerindhold. Den smager fyldigt og krydret med noter af røg, honning og gule frugter såsom pære, gule æbler og annas. Pinot Gris har en guld nuance i glasset. Pinot Gris går også under navnet Pinot Grigo, den italienske variant, som er karakteriseret ved en miniralsk, let, frisk og frugtig aroma.

Merlot

Italien

Vingård i italien | Gastrologik

Italiensk vin er danskerenes yndlingsvin, ikke mindst fordi Italiener er gode til at lave god vin til billige priser. Laver alle typer vin, man kan ikke bruge tommelfingerregelen om breddegradsplaceringen til at udlede en specifik vintype. Som regel verdens største vinproducent, har sandsynligvis den største diversitet i druesorter. Meget afvekslende klimatiske områder.

Piemonte

Navnet Piemonte betyder "for enden af bjerget" og ligger i det nordvestlige Italien. Piemonte er et af verdens mest kendte vinområder, ikke mindst for vinen barolo og barbaresco som laves på nebbiolo-druen.

Barbera

Moderne Barbera har en flot rubin farve. Piemontes mest almindelige druesort. En genial madvin, bredt set. Den har af natur meget syre. Barbera vel næsten altid dufte af kirsebær, en klassisk duft af bær som er meget aromatisk. I sin rene form kan den også have tendens til at afgive en mandelaroma. Barbera er en druesort som ikke har så meget tannin.

Nebbiolo

En mere lys drue end barbera. Den mest kendte druesort fra Piemonte, som indgår i de anerkendte vine barolo, barberasco og roero. En krydret og muldet aroma med en kantet smag som skyldes det høje indhold af tannin og syre.

Dolcetto

Dolcetto er kendetegnet ved at være en tidligt drikkemoden vin, hvilket gør at bonden kan plante den i køligere områder. Druen har typisk mange tanniner, et lavt syreindhold, en frugtig aroma og en mørk rubinrød farve.

Toscana

Et af italiens helt store gamle vinområder, der går tilbage til før romerriget. Det har tidligere være kendt for at producere meget sangiovese vin til billige priser, men har nu genfundet sin historiske kvalitetstatus, hvilket ikke mindst skyldes vinproducenten Piero Antinori.

Sangiovese

Områdets helt store druesort. I sin rene form har den relativ lys farve, indeholder meget syre og har en sandet tannin. I dag blandes sangiovese druen tit med nogen kendte franske druesorter, såsom merlot og carbernet sauvignon. Druen er afgørende i vinen Brunello og Chianti.

Vermentino

En klar hvid druesort, præget af citrusdufte og vilde kryderurter. Det er en relativ neutral hvidvin uden den store fylde, hvorfor den oftes lagres den på stålfade fremfor egetræsfade.

Trentino-Alto Adige

Trentino-Alto Adige er et af de nordligste områder i Italien omringet af alperne. Karakterisk for området er dets bjerge som udgør 99% af området, hvortil kun 15% af områdets areal er egnet til at dyrke landbrug. Den nordlige del, Alto Adige, af området ligger helt oppe af bjergsiderne hvortil den sydlige del hedder Trentino og ligger ud mod vandet.

Lagrein
Lagrein er en lokal drue fra Trentino-Alto Adige og trives bedst i den nordlige del af regionen, Alto Adige. Den producerer dybe, mørke vine med intense aromaer af modne bær, chokolade og undertoner af krydderier. Lagrein-vine er kendt for deres kraftige tanniner og livlige syre, hvilket gør dem velstrukturerede og gode til lagring. Rosé-versionen, Lagrein Kretzer, er også populær i området.

Teroldego
Teroldego er en rød drue, der hovedsageligt dyrkes i Trentino, hvor den har en lang historie. Den trives i de alluviale sletter i Campo Rotaliano. Teroldego-vine har en rig, frugtig profil med smag af mørke bær, blommer og lette krydrede noter. De har en frisk syre og moderate tanniner, hvilket gør dem balancerede og saftige. Denne drue kaldes ofte "den store rødvin fra Trentino" på grund af dens kvalitet og popularitet.

Marzemino
Marzemino er en gammel drue, der har rødder i Trentino, og den er kendt for at producere elegante, aromatiske vine. Den er berømt for sin omtale i Mozarts opera Don Giovanni, hvor den bliver nævnt som en yndet vin. Marzemino-vine har noter af modne røde bær, violer og urter. De har en blød tekstur med en mild tanninstruktur og en frisk, let syre, hvilket gør dem velegnede til både at nyde unge og som et delikat par til lettere retter.

Australien

Vingård i Australien | Gastrologik

Australien er en af de store vineksportører på verdensplan. Australien er ikke blot et land, men et helt kontinet, som både har meget varme områder og meget kolde områder - som kan måle sig med de henholdsvis varmeste og koldeste områder i Europa. Ca. 60% af produktion er rødvin mens 40% af produktionen er hvidvin, selvom australierne selv drikker mest hvidvin. Størstedel af den australske vinproduktion foregår i det sydlige australien i særligt i staterne South Australia, New South Wales og Victoria.

Chardonnay

Da Australien byder på en stor variation i klima og dertil områder, er det svært at sige noget generelt om chardonnay fra Australien. Chardonnay er en populær druesort i Australien og bliver derfor både dyrket øst og vest austrailien. Generelt kan man sige at chardonnay fra Victoria, herunder Tasmanien, har et køligt, frisk udtryk hvor den dufter meget af frugt men smager mere syrligt. Dertil finder man i South Australia fyldige, kraftige med smag af søde frugter.

Lidt om Tasmanien: En meget kølig del af australien. I Tasmanien ville det være svært at modne druerne hvis ikke det var fordi der er meget kraftig sol i Tasmanien, hvorved de kan modgå deres lave temperaturer. Dette giver en rigdom på frugt aroma, men en spids smag som ved riesling.

Shiraz

Shiraz er en af de mest ikoniske og udbredte druesorter i Australien. Den har en særlig plads i landets vinproduktion og er elsket både nationalt og internationalt. Australsk Shiraz har opnået stor anerkendelse på verdensplan, særligt for sin evne til at tilpasse sig de mange klimaforskelle, som landet tilbyder. Resultatet er en stor variation i smagsoplevelser afhængigt af, hvor druen dyrkes.

Spanien

Vingård i spanien | Gastrologik

På papiret er det land med det største område af vinmarker - 1 million hektar. Beplantningstætheden er meget lav i Spanien. Mange forskellige klimazoner, komplekst land, meget sammensat - både meget våde og tørre områder. Den østlige side er rent middelhavsklima.

Galicien

Klimamæssigt anderledes end resten af Spanien, meget omskifteligt vejr, køligt, vinblæst, regnfuldt. Vinstilen er nærmest anti-spansk. Det er svært at modne vinplanterne i området, derfor er vin fra galicien sjældent billigt.

Albarino

En af someliernes favorit druesorter. Har lidt rieslings syreegenskab. frisk og syre. mere cremet, blød. Ved fadlagring kan den næsten blive ligeså cremet som chardonnay. Hvis man vil bevare albarinos lidt citrus og blomstrede aroma, kan man med fordel købe en vin på albarino druen som har ligget i stålfade, så druen fremstår så rent som muligt.

Dufter frisk og syrligt. flot kornfarve. pæretone. Defineret ved sin syre, smule bitterhed, trukket med skindet hvilket giver den lidt bitterhed. salt - hav

Caino Tinto

En lokal rød drue fra Galicien, kendt for sin høje syre og friske frugtaromaer. Vinen har ofte noter af røde bær, krydderier og en mineralsk kant, som afspejler kystens påvirkning.

Espadeiro

En aromatisk rød drue, der giver lette og saftige vine med livlig syre. Smagen domineres af røde frugter som hindbær og jordbær, og vinen har ofte en let krydret og floral karakter.

Catalonien

Parellada

Parellada er en af de tre traditionelle druesorter som man bruger til at lave cava, hvor den bidrager med en blød og sød base. Parellada bliver næsten kun produceret i Catalonien. Afgiver en aroma af friske æbler og citrus

Chile

Vingård i Chile | Gastrologik

Chile er et stort vinland, den 7. største vinproducent. Over 4000km langt, vin i marker over et bælte på over 1600km. homogene landskabsform: Kystbjergkæde der beskytter mod det iskolde stillehav mod vest, et fladland i midten hvor næsten al vinproduktionen foregår, højland overmod øst og andelsbjergene. Danskerne er glade for chilensk vin, da det er en prisvenlig vin. Chile har en utrolig høj grundkvalitet, så selv en bilig vin bør have en relativ god kvalitet. Har siden starten fokuseret meget eksporten. På grund af chiles typografi er det ikke så afgørende om vinen kommer fra nord eller syd, men derimod hvor tæt på vandet den er produceret - jo tættere på kysten desto koldere

Central Valley

Central Valley er Chiles vigtigste og mest produktive vinregion, der strækker sig over 400 km fra nord til syd. Området er præget af varme, solrige dage og kølige nætter, hvilket skaber ideelle forhold for druedyrkning. Regionen er hjemsted for både røde og hvide druer, hvor især Cabernet Sauvignon, Merlot og Sauvignon Blanc er udbredte. Vinen herfra er ofte prisvenlig og kendt for sin gode kvalitet, hvilket gør chilensk vin populær på det

Aconcagua

Sauvignon Blanc

Den næst mest plantede druesort efter cabernet sauvignon. Lys farve, i ung alder vil den have et grønt skær. Mere frisk end en chardonnay. aromatisk druesort: vil altid give meget aromatiske vine. Noget af det der er med til at give suvignon blanc sin udtalte aroma, er et potent duftstof som dufter af stikkelsbær og solbær. Meget dybde

USA

Vingård i USA | Gastrologik

Laver vin i alle stater (bortset fra alaska). det hele foregår i californina, som er verdens fjerde største vinproducent, hvor den næst vigtigste er washington og den tredje er oregon. USA er aldrig blevet et rigtigt vinland, forstået at det aldrig er blevet en del af amerikanernes selvforståelse. Vintype der er særlig for USA: white zinfandel, som er en lys rosé med restsukker som er det amerikanerne drikker mest af, men som de ikke eksporterer.

Californien

Californisk hvidvin blev symbolet for overdreven, charmerende og solmoden hvidvin.
Finten var meget modne druer og masser af amerikansk egetræsfadlagring, der giver generøse og charmerende vine.

Zinfandel: En af Californiens mest ikoniske druesorter, kendt for at lave kraftige og fyldige rødvine med smagsnoter af brombær, kirsebær, krydderier og ofte et strejf af sort peber. Zinfandel kan også bruges til at lave den populære White Zinfandel, en let og sød rosé.

Pinot Noir: En drue, der trives bedst i kølige områder som Sonoma og Carneros i Californien. Pinot Noir giver elegante, delikate vine med smagsnoter af røde bær som jordbær, hindbær og kirsebær samt en silkeagtig struktur og en kompleks, jordagtig karakter.